Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων της CPMR ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος
Προσκλήσεις

Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων της CPMR ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων του Διευρωπαϊκού Δικτύου των Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CPMR), στην διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής, που διεξάγονται στην Ρόδο, στο ξενοδοχείο Rodos Palace, παρόντος του κ. Αλέξη Χαρίτση, Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στην σημασία της ανάληψης της προεδρίας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και γενικότερα για τις νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Η προεδρία της Επιτροπής Νήσων της CPMR είναι μια θέση που με τιμά ιδιαίτερα. Τώρα έχουμε την δυνατότητα να δώσουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την μεγάλη μάχη για τα νησιά μας. Είναι η μάχη που ξεκινήσαμε κατ’ αρχήν στο εσωτερικό της χώρας, να αποτυπωθεί η νησιωτικότητα και πέραν των φραστικών καλών προθέσεων που διαχρονικά επιδεικνύουν όλες οι κυβερνήσεις, σε συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες να εφαρμόζονται και να παράγουν αποτελέσματα στη ζωή των νησιωτών.

Πλέον έχουμε την δυνατότητα, ως η Περιφέρεια της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο αριθμό νησιών και αμιγώς νησιωτική, να αναδείξουμε και σε ευρωπαϊκό όλα αυτά τα ζητήματα που συνθέτουν το περιβάλλον της νησιωτικής ζωής.

Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης και της Επιτροπής Νήσων για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και πιστεύω ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που το τελευταίο διάστημα έχει συγκεντρώσει, δυστυχώς όλα αρνητικά, μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την θετική πλευρά της εφαρμογής πολιτικών που μπορούν να δώσουν στα νησιά το μέλλον και την προοπτική που αξίζουν και να παράξουν αποτελέσματα όχι μόνο για τους νησιώτες, αλλά για τις χώρες τους και για την Ευρώπη συνολικά.

Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη, κατά την οποία η χώρα μας καλείται να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Το ίδιο καλείται να κάνει και η Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εμείς πρέπει να επανατοποθετήσουμε τα νησιά και αυτός είναι ο δικός μας στόχος. Τώρα, έχουμε ένα ακόμη εφόδιο στα χέρια μας για να δώσουμε αυτήν την ιστορική μάχη».

Κληθείς ο Περιφερειάρχης Νοτίοιυ Αιγαίου να σχολιάσει τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες θα επιδιώξει να άρει τις επιπτώσεις της 6ετούς οικονομικής κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία των νησιών, δήλωσε:

«Δεν αμφισβητώ καθόλου τις προθέσεις του κ. Χαρίτση. Άλλωστε, με τον ίδιο έχουμε μια εξαιρετικά καλή συνεργασία, με υψηλό επίπεδο συνεννόησης. Από εκεί και πέρα όμως, θέλουμε να δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Το φθινόπωρο, οπότε θα γίνει η αναθεώρηση και η ανακατανομή μέρους των πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση, να αποδείξει αυτά που ο κ. Χαρίτσης περιέγραψε.

Διότι, είναι εξαιρετικά υπονομευτικό να δίνουμε την μάχη στις Βρυξέλλες για την νησιωτικότητα, όταν στο εσωτερικό της χώρας, η νησιωτικότητα είναι καταδικασμένη. Ο ίδιος ο κ. Χαρίτσης, πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί και το φθινόπωρο, θα αποκατασταθεί για το Νότιο Αιγαίο, θεσμικά, νομικά και διοικητικά, μια αδικία δεκαετιών».

Για το θέμα αυτό εξάλλου, ο Περιφερειάρχης θα έχει συνάντηση με τον κ. Χαρίτση την προσεχή εβδομάδα στο Υπουργείο.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επιτροπής των Νησιών της CPMR, με γενικό τίτλο «Ποια είναι η πραγματικότητα και οι ευκαιρίες για τα νησιά σε μια Ευρώπη που αλλάζει;» συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Ενεργειακή ΑΕ» και την Επιτροπή Νήσων του Διευρωπαϊκού Δικτύου των Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CPMR).

Οι εργασίες συνεχίζονται και ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή, με ειδικές συνεδριάσεις – στρογγυλά τραπέζια, αναφορικά με την Πολιτική Συνοχής, τον ρόλο των Κρατικών Ενισχύσεων, το Μεταναστευτικό και την Γαλάζια Ανάπτυξη, με την συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα το Μεταναστευτικό, θα απασχολήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης αύριο Παρασκευή, με προεδρεύοντα και συντονιστή της ειδικής συνεδρίασης, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Ομιλητής για το ίδιο θέμα θα είναι ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο