Σε περίπτωση που θα θέλατε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Οικοτουρισμού (LEC) σχετικά με το έργο, παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στη σελίδα Επικοινωνία με θέμα “Destimed Plus”.

Τίτλος έργου: DestiMED PLUS – Ecotourism in Mediterranean Destinations: From Monitoring and Planning to Promotion and Policy Support (Οικοτουρισμός στους Μεσογειακούς Προορισμούς: Από την Παρακολούθηση και τον Σχεδιασμό στην Προώθηση και την Υποστήριξη Πολιτικών)
Επικεφαλής εταίρος: Lazio Region – ITALY
Εταιρικό σχήμα:
IUCN Mediterranean Centre for Cooperation, Government of Catalonia’s Department of Territory and Sustainability – SPAIN Institute for Tourism Croatia – CROATIA Fundacio Universitaria Balmes – SPAIN Development Agency of South Aegean Region -READ S.A. – GREECE WWF Mediterranean Corsican Tourist Agency – FRANCE Autonomous Region of Sardinia Department for Environment – ITALY Region of Crete – GREECE National Agency of Protected Areas in Albania – ALBANIA Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe (CPMR) Regional Ministry of Agriculture, Livestock, Fishing and Sustainable Development of Andalusia – SPAIN Γενικά: Ο οικοτουρισμός σέβεται τους πόρους ενός προορισμού Προστατευόμενης Περιοχής (ΠΠ) και την ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε αυτό και γύρω από αυτό, παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα για τη διατήρηση και τη λειτουργία του και εκτός τουριστικής εποχής. Προκειμένου αυτό το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης να αποτελέσει μια εφικτή εναλλακτική λύση για τις μεσογειακές ΠΠ, θα πρέπει να ενισχυθούν οι συνθήκες που διέπουν τη διακυβέρνηση και τη χάραξη πολιτικής για την ενίσχυση της ισορροπίας μεταξύ των ενίοτε συγκρουόμενων συμφερόντων των τομέων της διατήρησης και του τουρισμού. Επί του παρόντος, αυτές οι συνθήκες είναι αδύναμες τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο για τις μεσογειακές ΠΠ: η διακυβέρνηση είναι συχνά κατακερματισμένη και οι τουριστικές και περιβαλλοντικές ατζέντες σπάνια ευθυγραμμίζονται, πράγμα που σημαίνει ότι ο οικοτουρισμός έχει ελάχιστες ευκαιρίες να αναπτυχθεί. Στη Μεσόγειο οι προσπάθειες διατήρησης των περιοχών συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες με βασικούς ανθρωπογενείς παράγοντες όπως ο μαζικός τουρισμός ενώ στο άλλο άκρο του φάσματος, η συμβολή του ιδιωτικού τομέα και η πολιτική υποστήριξη δεν επαρκούν για την άνθιση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων όπως ο οικοτουρισμός. Εδώ έρχεται το DestiMED PLUS να κάνει τη διαφορά!
Κύριος στόχος έργου: Το DestiMED PLUS αποτελεί το επόμενο βήμα στο ταξίδι για την προώθηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού στον παράκτιο τουρισμό, όπου οι περιφερειακοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εφαρμόζουν ολιστικές πολιτικές που συνδέουν τον τουρισμό με τη διατήρηση της περιοχής. Θα το πράξουν, αναπτύσσοντας από κοινού δρομολόγια οικοτουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου, ως συγκεκριμένο παράδειγμα της εφαρμογής Ολοκληρωμένης Παράκτιας Διαχείρισης. Το έργο βασίζεται στην επιτυχία των έργων MEET και DestiMED και θα υποστηρίξει 9 περιοχές της Μεσογείου και τις αντίστοιχες προστατευόμενες περιοχές μέσω της ενίσχυσης διατομεακών τοπικών και περιφερειακών πολιτικών, βελτιώνοντας ολοκληρωμένες στρατηγικές σχεδιασμού και παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους φορείς αποτελεσματική εκπαίδευση και εργαλεία για τη διαχείριση, τη μέτρηση και την προώθηση του οικοτουρισμού.
Αναμενόμενα αποτελέσματα έργου:
Η δημιουργία μιας Μεσογειακής Οικοτουριστικής Κοινοπραξίας (ΜΟΚ): Μια Μεσογειακή Οικοτουριστική Κοινοπραξία (ΜΟΚ) που θα συγκεντρώνει τις περιφέρειες που συμμετέχουν στο έργο, εκπροσωπώντας τα ενδιαφέροντα και την πολιτική ατζέντα τόσο των υπηρεσιών τουρισμού όσο και των υπηρεσιών διατήρησης της περιοχής. Η δημιουργία ενός DestiMED PLUS Προτύπου για τον οικοτουρισμό στις μεσογειακές περιοχές: Αυτό το πρότυπο θα δώσει στις Περιφέρειες και στις σχετικές προστατευόμενες περιοχές τη δυνατότητα να μετρήσουν και να παρακολουθήσουν ολιστικά τις επιπτώσεις των δράσεών τους για την προώθηση του οικοτουρισμού στην επικράτειά τους. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων καλύτερα δεδομένα για να μπορέσουν να δώσουν προτεραιότητα σε δράσεις και πολιτικές που μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις και αυξάνουν τις θετικές συνεισφορές του οικοτουρισμού. Η δημιουργία Μεσογειακού Οικοτουριστικού Χάρτη Πορείας για περιφερειακές Προστατευόμενες Περιοχές: Υπό την επίβλεψη και από κοινού με τους Περιφερειακούς Πίνακες Συντονισμού Οικοτουρισμού θα εφαρμοστούν πιλοτικές δράσεις για τον έλεγχο του κοινού συντονισμού, του σχεδιασμού και της προώθησης προϊόντων οικοτουρισμού στις ΠΠ. Τα αποτελέσματα των πιλοτικών δράσεων θα συντεθούν σε έναν χάρτη πορείας πολιτικής για κάθε περιοχή, καθώς επίσης και θα ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο έγγραφο πολιτικής της Μεσογείου. Χρηματοδότηση έργου: Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg MED.
Επίσημη ιστοσελίδα έργου: https://destimed.interreg-med.eu/
Τοπική Ομάδα Οικοτουρισμού (LEC) Ο κύριος στόχος του έργου DESTIMED PLUS είναι να δοκιμάσει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο πολιτικής και διακυβέρνησης σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση τουριστικών δραστηριοτήτων σε μια προστατευόμενη περιοχή που εξισορροπεί τους στόχους ανάπτυξης και διατήρησης της βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Ν. Αιγαίου -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, σαν ένας από τους εταίρους του έργου, θα δραστηριοποιηθεί στο νησί της Καρπάθου και συγκεκριμένα στις προστατευόμενες περιοχές της Βόρειας Καρπάθου και Σαρίας και Παράκτιας Θαλάσσιας Ζώνης και Κεντρικής Καρπάθου.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΤΗΣ «ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΎ» (LEC)
Το LEC (Local Ecotourism Cluster – Τοπική Ομάδα Οικοτουρισμού) είναι το «διακυβερνητικό όργανο» της διαδικασίας συμμετοχικού σχεδιασμού που θα εφαρμοστεί σε κάθε πιλοτική περιοχή. Το LEC λοιπόν πρέπει να απαρτίζεται από τοπικούς θεσμικούς φορείς και εποπτεύεται από το REC, που είναι η Περιφερειακή Ομάδα Οικοτουρισμού (Regional Ecotourism Cluster). Επίσης το LEC θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έργου. Σχετικά με τη λειτουργία του LEC, πρέπει: – να προγραμματίζονται συναντήσεις LEC – να δημιουργηθεί ένα κοινό όραμα με στόχο την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη – να καθοριστούν και να εγκριθούν κατευθυντήριες γραμμές για μια «Στρατηγική για οικολογική / βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» της ίδιας της Προστατευόμενης Περιοχής, ως σημείο αναφοράς για το πιλοτικό πακέτο – και να προωθείται το έργο του LEC (συμπεριλαμβανομένου του πιλοτικού πακέτου) σε τοπικό επίπεδο Παράλληλα, το LEC έχει την ευθύνη να σχεδιάσει και να διαχειριστεί το πιλοτικό τουριστικό πακέτο. Η ομάδα του LEC απαρτίζεται από τους ακόλουθους: Επαρχείο Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, Εκπρόσωπος: Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, κα Καλλιόπη Νικολαΐδου Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου, Εκπρόσωποι: κ. Ντίνος Πρωτόπαπας και κα Φωτεινή Φράγκου
Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Καρπάθου, Εκπρόσωπος: Πρόεδρος κ. Νικόλαος Λύκος Ειδικός συνεργάτης Τουρισμού Δήμου Καρπάθου, κ. Ανδρέας Τσαγκάρης Ένωση Ξενοδόχων Καρπάθου, Εκπρόσωποι: κ. Ηλίας Αλεξίου και κ. Μανώλης Μαγριπλής Γραφείο Γενικού Τουρισμού «Karpathos Travel», Εκπρόσωπος: κ. Μιχάλης Ρεΐσης, κα Καλλιόπη Ρεΐση
Ο κύριος στόχος του έργου DESTIMED PLUS είναι να δοκιμάσει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο πολιτικής και διακυβέρνησης σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση τουριστικών δραστηριοτήτων σε μια προστατευόμενη περιοχή που εξισορροπεί τους στόχους ανάπτυξης και διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Συγκεκριμένα, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Ν. Αιγαίου -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, σαν ένας από τους εταίρους του έργου, θα δραστηριοποιηθεί στο νησί της Καρπάθου και συγκεκριμένα στις προστατευόμενες περιοχές της Βόρειας Καρπάθου και Σαρίας και Παράκτιας Θαλάσσιας Ζώνης και Κεντρικής Καρπάθου.
ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» (REC)
Η «Περιφερειακή Ομάδα Οικοτουρισμού» (Regional Ecotourism Cluster -REC) είναι μια διϋπηρεσιακή ομάδα εργασίας που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των συμμετεχουσών Περιφερειακών Αρχών, προκειμένου να διαχειριστεί και να εποπτεύσει ολόκληρη την εφαρμογή του πακέτου εργασίας 3 που αφορά στις πιλοτικές δράσεις.
Το REC πρέπει να συσταθεί με επίσημη απόφαση και να έχει διάρκεια τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έργου.
Το REC πρέπει να απαρτίζεται από εκπροσώπους τουλάχιστον των περιφερειακών υπηρεσιών τουρισμού και περιβάλλοντος.
Επίσης, μπορεί να διευρυνθεί συμπεριλαμβάνοντας κι άλλα τμήματα ή υπηρεσίες (μεταφορές, εμπόριο, κ.λπ.) όπως κι άλλους σχετικούς φορείς (Επιμελητήρια, Ερευνητικά κέντρα κ.λπ.) που έχουν άμεση σχέση με την Περιφερειακή Αρχή.
Ο κύριος στόχος του REC είναι να ενισχύσει τη διϋπηρεσιακή ενσωμάτωση των θεματικών του τουρισμού και της διατήρησης περιβάλλοντος στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού των εμπλεκόμενων περιοχών.
Ειδικοί στόχοι του REC είναι:
Ι. Από κοινού συνεργασία για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση και παρακολούθηση της αντίστοιχης πιλοτικής δράσης, όσον αφορά στον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
ΙΙ. Υποστήριξη για την ενσωμάτωση της προσέγγισης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Περιοχών (ΟΔΠΠ) στον παράκτιο τουρισμό.
III. Παροχή δεδομένων στο έργο για τον εντοπισμό κοινών στόχων και πολιτικών αναγκών ώστε να συντεθούν σε ένα πολιτικό σχέδιο για κάθε περιοχή.
Να υποστηρίξει την προσπάθεια προώθησης των προϊόντων του έργου σε τουριστικές εκθέσεις και πέραν αυτού. Να συμμετέχει στη σύλληψη και την ίδρυση του Μεσογειακού Cluster Οικοτουρισμού -REC, που θα πραγματοποιηθεί από τη CPMR. Τα κύρια καθήκοντα του REC στο έργο είναι:
Σχετικά με το LEC:
– η αναγνώριση της πιλοτικής περιοχής (δηλαδή της προστατευόμενης περιοχής),
– να υποστηρίξει τη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής και την ίδρυση της «Τοπικής Ομάδας Οικοτουρισμού» (LEC) και
– να επιβλέπει το έργο του LEC.
Σχετικά με το πιλοτικό τουριστικό πακέτο θα πρέπει:
– να επιβλέπει και να διευκολύνει τον σχεδιασμό και την προώθηση του πιλοτικού πακέτου σε τοπικό επίπεδο
– να συμμετέχει στην πρώτη και στην τελευταία δοκιμή («επιτόπιος τελικός έλεγχος») του πιλοτικού πακέτου της δικής του πιλοτικής περιοχής
– να συμμετέχει στο 2ο τεστ («πλήρης δοκιμή») σε άλλη πιλοτική περιοχή
– να πραγματοποιήσει την προκαταρκτική ποιοτική αξιολόγηση του δικού του πιλοτικού πακέτου μετά από κάθε δοκιμή (σύνολο τρεις).
Σχετικά με την πιλοτική παρακολούθηση πακέτων θα πρέπει:
– να διασφαλίσει την παροχή δεδομένων για την παρακολούθηση των κοινωνικοοικονομικών, περιβαλλοντικών και δεικτών διακυβέρνησης σε περιφερειακό επίπεδο και
– να εξασφαλιστεί ότι σε επίπεδο πιλοτικής τοποθεσίας όλα τα δεδομένα για την παρακολούθηση των κοινωνικοοικονομικών, περιβαλλοντικών και δεικτών διακυβέρνησης συλλέγονται δεόντως και τηρείται το χρονοδιάγραμμα.
Σχετικά με την παρακολούθηση της πιλοτικής δράσης πρέπει να:
-διευρύνει τη διάδοση του πιλοτικού μοντέλου και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές της Περιφέρειας και
– να ενσωματώσει τουριστικές πολιτικές που σχετίζονται με τη φύση και, εάν είναι δυνατόν, σύμφωνα με άλλες πολιτικές της Περιφέρειας όπως ΟΔΠΠ κ.λπ.
Απόφαση ορισμού REC ΔΙΑΥΓΕΙΑ