Δημιουργία Τοπικού Cluster Οικοτουρισμού στην Κάρπαθο
Δελτία Τύπου Έργα

Δημιουργία Τοπικού Cluster Οικοτουρισμού στην Κάρπαθο

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Επαρχείο Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου η εκδήλωση συμμετοχικού σχεδιασμού για τη δημιουργία Τοπικού Cluster Οικοτουρισμού (Local Ecotourism Cluster-LEC) από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., μέλος του εταιρικού σχήματος του Ευρωπαϊκού έργου DestiMED PLUS.

Το έργο DestiMED PLUS, στο πλαίσιο του οποίου συστάθηκε το Τοπικό Cluster Οικοτουρισμού, αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που έχει γίνει από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου για την προώθηση του οικοτουρισμού στο νησί της Καρπάθου, καθώς ο Φορέας συμμετείχε στο παρελθόν σε αντίστοιχες δράσεις.Μέσα από το έργο DestiMED PLUS, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ολιγοήμερο οικοτουριστικό πακέτο, το οποίο αφού αξιολογηθεί, δοκιμαστεί και εγκριθεί ότι πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, θα εμπορευματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δικτύου ΜΕΕΤ (MEET Network). Το Δίκτυο MEET αποτελεί ένα Δίκτυο μεσογειακών προστατευόμενων περιοχών που αναπτύσσουν προϊόντα οικοτουρισμού υψηλής ποιότητας, τα οποία ωφελούν τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, κα Καλλιόπη Νικολαΐδου, οι εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου, κ. Ντίνος Πρωτόπαπας και κα Μαρία Καραγιάννη, ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Καρπάθου, κ. Νικόλαος Λύκος, ο ειδικός συνεργάτης Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου, κ. Ανδρέας Τσαγκάρης, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Καρπάθου, κ. Μανώλης Μαγριπλής, ο κ. Μιχάλης Ρεΐσης από το Γραφείο Γενικού Τουρισμού «Karpathos Travel» και από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. η κα Μαριάννα Χριστοδούλου.

Επισημαίνεται ότι η οργάνωση της εκδήλωσης και η δημιουργία του Τοπικού Cluster Οικοτουρισμού έγινε σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Δικτύου MEET.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες φορείς ενημερώθηκαν για τις δράσεις και τους στόχους του έργου, τα δυνητικά οφέλη από την δημιουργία του Τοπικού Cluster Οικοτουρισμού και τις ευκαιρίες από τη δημιουργία και προώθηση προϊόντων οικοτουρισμού με γνώμονα τη διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών. Τέλος, τους παρουσιάστηκε ο αρχικός σχεδιασμός του οικοτουριστικού πακέτου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν στη δημιουργία του τοπικού cluster, επιδιώκοντας μέσα από τη συμμετοχή τους να συμβάλλουν στην προώθηση της αξιοποίησης της Καρπάθου ως έναν προορισμό οικοτουρισμού. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και διαβούλευση επί του αρχικού σχεδιασμού του οικοτουριστικού πακέτου, στο οποίο προτάθηκαν βελτιώσεις από τα μέλη πλέον του LEC.Το έργο DestiMED PLUS συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο του Προγράμματος συνεργασίας Interreg MED.

Μετάβαση στο περιεχόμενο